Helaas is het weer zover: we zitten in een nieuwe lockdown. Voor sommige jongeren komt de vakantie als geroepen, andere jongeren hebben het nu juist extra moeilijk. Zorg als Plusmaatje, Plusstudent of Pluscoach in ieder geval dat je weet hoe het met de jongere die jij coacht gaat. Hieronder een paar tips:

  • Zorg dat je deze week de gesprekken met je jongeren verplaatst naar online of spreek buiten met ze af en maak een wandeling. Dat laatste mag nog steeds en kan soms juist heel leuk zijn.
  • Heb je geen afspraak met je jongeren staan deze week, neem dan toch even contact met ze op om te vragen hoe het met ze gaat. Veel jongeren hebben een moeilijke thuissituatie of raken extra in de stress over schoolwerk nu het leven er ineens weer heel anders uit ziet. Zorg dus dat je ze deze week wat extra aandacht geeft en vraag ook hoe hun kerstvakantie eruit ziet.
  • Heeft jouw jongere in de kerstvakantie en lockdown bijna niets te doen? Denk dan met ze mee over wat er wel kan. Maak samen een lijstje met activiteiten zodat de jongere daar houvast aan heeft. Stuur wat vaker een appje om te vragen hoe het gaat.
  • Scholen organiseren in de week van 20 december opvang voor kwetsbare jongeren. Merk je aan jouw jongere dat het thuis niet goed gaat, neem dan contact op met school of met ons om de mogelijkheden te bespreken.
  • Je kunt jongeren verwijzen naar hulpverleners van Chat met Fier. Hier kun je (anoniem) je verhaal delen, geven jongeren informatie helpen indien nodig. Je kunt ook chatten als je je zorgen maakt om iemand uit je omgeving. De chat is open op: maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.
  • Op https://www.team050.nl/corona/tips-voor-jongeren-en-jongvolwassenen/ zijn veel tips te vinden voor het begeleiden van jongeren in deze tijd.